AKB Lighting AS - Snart 40 års virksomhet i belysningsbransjen.

Etter flere år som daglig leder av bedrifter (tilhørende kjente tyske industrikonsern) etablerte Arne Kristian Braathen sammen med sin ektefelle Anne virksomheten 19. desember 1974. Gode utviklingsmuligheter, og spennende utfordringer innenfor belysningsbransjen skulle bli et viktig produktområde for firmaet.

I de første 10 årene lykkes AKB i å skape en nisje i det norske markedet for produkter fra samarbeidende produsenter som Fog & Mørup, Staff, Miranda, Louis Poulsen og BEGA. Det begynte forsiktig med den kjente danske designklassikeren Semi-pendelen fra F & M. Årsomsetning det første driftsåret var på kr. 398.000,-. Vi var den gang veldig stolte og følte oss virkelig fremgangsrike. Alene uten statlig og kommunal støtte til nyetablering måtte vi stole på egen innsats og engasjement samt finansieringshjelp fra vennekretsen.

Deretter sammen med Staff kom AKB tidlig ut på markedet med innovative lavvolt spotlights og downlights (Spesielt levert i mange år til Adelsten-butikkene). Og hvem husker ikke de kjente bord-, tak-, gulv- og vegglampene i rotting fra svenske Miranda.

I denne tiden med Miranda engasjerte vi oss også i møbler i diverse innredningsprosjekter i Oslo og Trondheim. Produktene fra Louis Poulsen ble introdusert på markedet med så stort hell at den danske virksomheten etablerte selv et eget datterselskap i 1987.

I begynnelsen av 80-årene ble det viktige arbeidet påbegynt vedrørende Nemko-godkjennelse av produktutvalget fra BEGA (Meget godt kjent som ledende produsent av belysningsarmaturer for utendørs bruk i Europa, USA og Asia).

Et nært og godt samarbeid med Nemko førte til starten på det som i bransjen ble kalt «Prüfung bei Hersteller». Etter hvert ble godkjennelsesprosedyren i Europa samordnet etter nye normer og harmonisert slik at standard produkter fra BEGA kunne selges i Norge.

I 1985 ble et industriområde utenfor Sandefjord kjøpt av kommunen for etablering av et sentrallager i Skandinavia for Staff-produktene (Staff Belysning AS); samt et nytt hovedkontor med lager og utstillingslokale for AKB (Den gang het firmaet A. K. Braathen A/S som senere ble døpt om til AKB Lighting AS). Industribygget ble tatt i bruk 3. juni 1987 (Det ligger meget sentralt med kort avstand til sentrum, til Torp flyplass og til ny E18 4-felts motorvei som nå bygges og vil stå ferdig høsten 2014).

I 1994 fikk vi anledning til å overta distribusjonen av produktene fra den danske bedriften Hans-Agne Jakobsson A/S. Jakobsson Norge AS ble overtatt med utvalgte ansatte, lager og inventar og videreført under firmanavnet Scanlight AS. Dette ble noen år senere fullt integrert med moderselskapet.

AKB har i de seneste år engasjert seg i egen produktutvikling og spesielt med hensyn til tremaster. Et eget produktutvalg under navnet Norpole ble høsten 2010 introdusert på markedet. Det kan nevnes at AKB allerede har oppnådd beskrivelser i en rekke prosjekter og levert standard produkter til prosjekter som f. eks. Sandnessund Gravlund. Medio november 2012 er det levert laminerte tremaster i spesialdesign til Akershusstranda utenfor Akershus festning i samarbeid med oppdragsgiver Oslo Havn KF.


AKB er en godkjent Miljøfyrtårn virksomhet. Dette innebærer at virksomhetens interne rutiner er funnet å være i overensstemmelse med strenge krav innen temaene arbeidsmiljø, innkjøp, energi, transport, avfall, utslipp og estetikk.

AKB Lighting AS ser det som svært viktig at vi tar vare på vårt miljø og anser kildesortering som et godt bidrag. Tenk at selv små mengder/produkter er en viktig del av helheten!

Elektriske produkter inneholder miljøgifter.

Du kan levere kasserte produkter til oss, så bringer vi de videre til miljøriktig behandling.

Dette er helt gratis for deg.

Du kan også levere til kommunens avfallsmottak og andre godkjente EE-avfallsmottak."

Opprett gjerne din egen lille miljøstasjon - en plastkasse med noen rom + lokk!

Kom så til oss når den skal tømmes!

f311998ba23 

 

f16464a0e4  Returselskapet for næringselektro - 
 hvor AKB Lighting AS er tilsluttet.

  

 f29594269fe         f295943ab34          f295944cf8c

 

AKB Lighting AS er godkjent Miljøfyrtårn virksomhet!AKB Lighting AS er nå en godkjent Miljøfyrtårn!

Dette innebærer at viksomhetens miljøstandard og rutiner er funnet å være i overensstemmelse med de nevnte krav. Virksomheten kan dermed dokumentere at strenge krav innen temaene arbeidsmiljø, innkjøp, energi, transport, avfall, utslipp og estetikk er tilfredstilt.

pdfMiljøfyrtårn Sertifikatet kan lastes ned - her!

Hva er et Miljøfyrtårn!

Stiftelsen Miljøfyrtårn tilbyr miljøsertifisering som hjelper private og offentlige virksomheter til å drive lønnsomt og miljøvennlig.

Målgrupper er private og offentlige virksomheter, særlig små og mellomstore bedrifter. Bedrifter og virksomheter som går gjennom en miljøanalyse og deretter oppfyller definerte bransjekrav, sertifiseres som Miljøfyrtårn. Miljøfyrtårn er et norsk, offentlig sertifikat. Ordningen støttes og anbefales av Miljøverndepartementet. Våre partnere er konsulenter, sertifisører, kommuner, fylkeskommuner, stat og næringslivsorganisasjoner.

Les mer: Stiftelsen Miljøfyrtårn

 • Utebelysning til offentlig miljø fra Lichtgruppe Gantenbrink med varemerket BEGA fra Bega Gantenbrink Leuchten GmbH & Co. KG og
  varemerket BOOM fra Boom Buitenverlichting N.V.
 • LED-produkter og fiberoptisk belysning fra Crescent Lighting Ltd.
 • Dekorative designorienterte lavvoltsystemer fra Bruck GmbH & Co. KG
 • Spotlights, downlights for spennende butikk løsninger fra TDX GmbH, Technisches Licht-Design
 • Innen- og utendørsprodukter fra den kjente danske belysningsfabrikanten Focus Lighting AS
 • Lineære LED-produkter fra den innovative produsenten LED-Linear GmbH
 • Belysning av store rom som kirker, saler, haller fra Okholm Lighting AS
 • Håndlagede spesialtilpassede armaturer fra Robers-Leuchten GmbH & Co.KG
 • NORPOLE med nyutviklede og norskproduserte tremaster og
 • AKB servicesøyler til bryggeanlegg, campingplasser, parker og ladestasjoner for elbiler.

 

Okholm 2 570 61
Robers 570 61

DIAL

Produsent av lysberegningsprogram til arkitekter og lysplanleggere

dx4dlogo 01Klikk på bildet for å laste ned programmet Dx evo-AdBanner ReleaseKlikk på bildet for å laste ned programmet

Underkategorier

Jobbe hos oss?

Salgskonsulent for gate- og veibelysning.

Interessert? Klikk her

AKB Lighting AS

Telefon

33 48 61 70


E-post

post@akb.no


Røykenbadet - video

Røykenbadet19

Intranett